Jak nas wspomóc

Kwota 1% podatku może zostać przekazana na rzecz organizacji prowadzącej działalność pożytku publicznego ( OPP ), która została ujęta w aktualizowanym wykazie opublikowanym przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej na stronie: http://www.pozytek.gov.pl/Wykaz,opp,3666.html

Jak przekazać 1% podatku na rzecz wybranej OPP?

• - Od 2007 roku podatnik nie musi osobiście przelewać kwoty 1% swojego podatku na rachunek OPP. Wystarczy, że w rocznym zeznaniu podatkowym wskaże numer KRS wybranej organizacji pożytku publicznego OPP w odpowiedniej pozycji formularza PIT a Urząd skarbowy sam przeleje odpowiednią kwotę na rzecz konto bankowe danej organizacji.
  • - Przekazując jeden procent swojego podatku na wybraną OPP, można sprecyzować na co lub na kogo rzecz konkretnie chcemy przeznaczyć pieniądze, wpisując w odpowiednie pole formularza cel szczegółowy.
  • - Dodatkowo podatnik może wyrazić zgodę na uwidocznienie obdarowanej Organizacji Pożytku Publicznego swoich danych, co sprawi, że nie będzie on anonimowym darczyńcą.
  • Przy wpisywaniu przekazywanej sumy w odpowiednie pole zeznania podatkowego, należy pamiętać, aby nie przekraczała ona faktycznej kwoty stanowiącej wyliczony 1% podatku dochodowego – dodatkowo trzeba zaokrąglić tę kwotę do 10 groszy w dół.

Zachęcamy do skorzystania z działającej, od kilku lat i sprawdzonej przez nas, darmowym aplikacji online w serwisie pitroczny.pl, która ułatwia poprawnie wypełnić PIT i wyliczy maksymalną kwotę 1% podatku dla OPP prawidłowo ją zaokrąglając. Klikając na ten link https://www.pitroczny.pl/2015?krs=0000221902 wyliczona wartość 1% podatku będzie od razu zadedykowana na nasz cel. Link ten przeniesie na stroną gdzie opisane są wszystkie kroki postępowania od założenia swego indywidualnego konta poprzez wypełnianie zeznania podatkowego do wysłania e-deklaracji za 2015 rok do odpowiedniego Urzędu Skarbowego.

Rada i Zarząd i Podopieczni Fundacji „Żyć z chorobą Parkinsona” serdecznie dziękują za przekazane wsparcie.